Dieren voeren

Wat u wel kunt voeren zonder nadelige gevolgen voor de dieren is:

Groenvoer!!

In het bijzonder:

 • Worteltjes, eventueel met loof.
 • Groene onbespoten groentes (geen sla, uien, aardappelschillen en keukenafval)
 • Stukjes appel (geen hele appel, deze wordt heel ingeslikt en kan voor verstikking zorgen.)
 • Lang gras, geen gazon gras.
 • Kool- en bloemkool blad.

Het voeren van de dieren

De dieren op de dierenweide in Nieuwe Pekela mogen gevoerd worden maar mogen niet alles eten.

 • Pas op met plastic vlakbij het hek!
 • Brood met mate!
 • Janet, Het varken, NIET VOEREN!
 • Volière vogels geen brood geven! Geef ze bijvoorbeeld “vogelmuur
 • zie ook: Giftig voor dieren

Nu willen wij zeker niet te streng klinken maar we hopen dat u hier rekening mee wilt houden.

Geiten, herten en schapen:

Om de dieren gezond te houden is, naast de dagelijkse controle en verzorging, een goed uitgebalanceerd dieet noodzakelijk. De dieren op de weide hebben het hele jaar door beschikking over hooi en worden bijgevoerd met krachtvoer als dit nodig is. Ook hebben de dieren, om een goede mineralenbalans te verkrijgen, het gehele jaar de beschikking over een liksteen. Ieder dier heeft een individuele behoefte aan mineralen en zouten.

De reden om deze informatie over de voeding van de dieren op de weide (de herten, geiten en schapen) te schrijven is dat de dieren op de weide en de konijnen te veel brood krijgen van de bezoekers. Dit gebeurt allemaal te goeder trouw, omdat u allemaal blij bent dat de dierenweide in Nieuwe Pekela er is.

Alleen hoort brood in het menu van konijnen en herkauwers niet thuis!

Graag willen wij u daarom het één en ander uitleggen over de ingewikkelde spijsvertering van herkauwers zodat u begrijpt waarom het geven van brood aan herkauwers nadelig is voor de gezondheid van de dieren.

De spijsvertering van herkauwers.

Herkauwers, zoals runderen, geiten, schapen en herten, bezitten een “samengestelde maag”, in tegenstelling tot andere dieren zoals bijvoorbeeld paarden, varkens, honden en katten, die een enkelvoudige maag hebben.
Een samengestelde maag is een maag die bestaat uit 4 gescheiden compartimenten (pens, netmaag, boekmaag en lebmaag) die elk een ander onderdeel van de vertering verzorgen. De spijsvertering verloopt bij herkauwers dan ook wezenlijk anders dan bij dieren met een enkelvoudige maag.

maag

Herkauwers zijn in staat (en hebben dat ook nodig) om grote hoeveelheden van zeer vezelig voer te verteren, zoals gras en hooi. Terwijl de meeste dieren zuren en enzymen in hun maag gebruiken voor de spijsvertering, maken herkauwers gebruik van een zeer uniek fermentatieproces dat het voer in nuttige voedingsstoffen opsplitst.
Dit 2-4 dagen durende proces vindt plaats in de pens onder invloed van een mix van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Deze complexe spijsvertering vraagt om een specifieke voeding, namelijk vezelig voer (gras, hooi, kuilvoer) om de kwetsbare balans tussen micro-organismen in de pens niet te verstoren.

Drie redenen waarom brood slecht is voor de gezondheid van herkauwers

 • Brood verstoort de kwetsbare balans tussen de micro-organismen in de pens. De dieren kunnen hier erg ziek van worden door gasophoping in de pens en kunnen er zelfs aan dood gaan.
 • De dieren zijn sneller verzadigd en eten daardoor minder hooi en ander kwalitatief goed voer.
 • Brood is voor herkauwers een echte “dikmaker” zonder enige voedingswaarde voor de herkauwers. Ook te dik zijn beïnvloed de gezondheid van de dieren nadelig, de dieren kunnen gewrichts- en vruchtbaarheidsproblemen krijgen en er kunnen moeilijkheden tijdens de bevalling ontstaan.

Giftig voor dieren:

De volgende lijst bevat de namen van planten die GIFTIG zijn voor dieren en een aantal ervan zelfs voor mensen!

Volière vogels

Weet u wat de vogels echt een traktatie vinden en bovendien ook echt goed voor de vogels is?

afbeelding vogelmuur

Vogelmuur

Konijnen

De konijnen eten heel erg graag paardenbloemen! De gehele plant eten ze, de penwortel, het blad en de bloemen! Wil je de konijnen verwennen? dan weet je nu wat ze behalve wortels nog meer lekker vinden.

Kippen

Geef de kippen ook rustig eens wat groenvoer of een paar dikke glibberige regenwormen!

Wat u wel kunt voeren zonder nadelige gevolgen voor de dieren is:

Groenvoer!!

In het bijzonder:

 • Worteltjes, eventueel met loof.
 • Groene onbespoten groentes (geen sla, uien, aardappelschillen en keukenafval)
 • Stukjes appel (geen hele appel, deze wordt heel ingeslikt en kan voor verstikking zorgen.)
 • Lang gras, geen gazon gras.
 • Kool- en bloemkool blad.

Dit schrijven is bedoeld om de gezondheid van de dieren te bevorderen en om je een inzicht te geven hoe we dit samen het beste kunnen doen. We weten zeker dat de dieren u blijven verwelkomen als u een bezoekje aan de dierenweide brengt.