Dagboek van een Geit: Stormschade

Stormschade!

stormschadeStormschade? Jullie zullen het vast hebben gemerkt, de harde wind op donderdag 5 oktober! Nou wij ook en ik zal jullie eens vertellen wat er is gebeurt!

Harde wind

Rond een uur of negen, half tien begon het hard te waaien! Samen met de andere geiten en mede dierenweide bewoners gingen we schuilen voor de wind en regen in de geitenstal, je weet wel, de stal met het dakje ervoor. Poeh! wat ging het tekeer!

KRAK!!

Toen plotseling een hele harde wind en we schrokken er heel erg van: KRAK! een hele grote tak knapte van de grote eik tussen de stallen en viel helaas net bovenop de doorloopstal waar ook ons hooi en stro ligt opgeslagen! Gelukkig viel niet het dikste gedeelte op de stal anders was de schade aanzienlijk groter geweest.

Zoals je op de onderstaande foto’s kunt zien was het een “plakoksel”. Wat een plakoksel is? (nee, niet bij jezelf  haha…):

Wat is een plakoksel? Een plakoksel (of iets fraaiere term ‘kleeftak’) is een verschijnsel waarbij een tak of een zijstam min of meer tegen de hoofdstam ‘geplakt’ zit in plaats van de gebruikelijke vergroeiing van beide delen. Het gaat hierbij vaak om wat steiler groeiende takken die relatief snel groeien, zowel in lengte als dikte. Tussen stam en plakoksel is het houtweefsel en bastweefsel niet goed aangehecht, met als risico dat de zijstam of tak vervroegd afscheurt of breekt.

Opruimen

Toen gingen de vrijwilligers van de dierenweide aan de slag om de grote tak op te ruimen! Met een lawaai makende zaag (kettingzaag) maakten ze van de grote tak handzame stukken en maakten ze het dak vrij. De kleinere takken werden uit de weide gesleept en de dikkere stukken op een bult gegooid, waar wij lekker op kunnen klimmen :-).