Dierenweide in Nieuwe Pekela is klaar

weide-open2NIEUWE PEKELA – Met de opening van de konijnenburg, medio vorige week, is de bouw en aanleg van de dierenweide in het Boekhoven-wandelpark in Nieuwe Pekela afgerond.

Behalve het bestuur van het dierenverblijf, wethouder Jaap van Mannekes en overige belangstellenden, waren verder alle basisschoolkinderen uit het dorp tot en met groep vier, in totaal zo’n 200 leerlingen aanwezig. Na de openingshandeling liet de jeugd ballonnen op. De dierenweide heet voortaan ‘Ons Parredieske’. De 9-jarige Rienk van der Velde van de Groen van Prinstererschool, bedacht de naam. In wedstrijdverband werden ruim 200 namen ingestuurd.

Veel bezoek
Het stichtingsbestuur is sinds 2008 actief. Het kwam in de benen toen het Pekelder gemeentebestuur in het kader van bezuinigingen liet weten van het beheer en het onderhoud van het toenmalige verblijf af te willen. Met een aantal vrijwilligers uit Nieuwe Pekela wordt de dierenweide vanaf genoemd jaartal in stand gehouden. Er komt veel bezoek. Behalve veel kinderen maken ook flink wat ouderen meer dan eens per week een wandeling naar de weide.

Geen toezicht
Bij aanwezigheid van een vrijwilliger mag het terrein soms worden betreden en kunnen de dieren worden aangeraakt. Is er geen toezicht dan moeten bezoekers achter de hekken blijven, maar kan er bijvoorbeeld toch worden gevoederd. Ons Parredieske heeft vele tientallen bewoners: meerdere kippen rassen, kalkoenen, pauwen, konijnen, geiten, schapen, varkens, (water)vogels en andere twee- en viervoeters. Aanleg en bouw van weide en gebouwen hebben nogal wat geld gekost. Dat is door een aantal instanties waaronder het Europese Fonds Leader, sponsoren, donoren en overige particulieren bijeen gebracht. (Bron: Streekblad 15-10-2012)